foto: Zora Solange

FAQ

Hieronder vind je de antwoorden op vragen die ik de afgelopen jaren kreeg. Staat je antwoord er niet bij? Stuur me gerust een berichtje!

Wat is Team Kijk maar even?

Team Kijk maar even is de groep mensen die mij (Bram de Wijs) steunen met een maandelijks bedrag. Eerst kon dat alleen via de Amerikaanse site Patreon en sinds december 2019 ook via het Nederlandse Petje.af.

Waarom zou ik lid worden van Team Kijk maar even?

Je krijgt natuurlijk iets terug voor je bijdrage:

  • Regelmatig maak ik bonusvideo’s exclusief voor Team Kijk maar even.
  • Soms krijg je een preview van een nieuwe vlog of kun je een serie al bingewatchen.
  • Ik maak ongeveer maandelijks een podcast speciaal voor Team Kijk maar even.
  • Ik stuur ongeveer wekelijks een nieuwbrief met leuke nieuwtjes, foto’s, een verhaaltje, links naar het bonusmateriaal en andere mooie dingen die ik vind dat je zou moeten zien.
  • In de levels Rainbow en Unicorn krijg je een Kijk maar even-sticker.
  • Je krijgt korting op merchandise (zoals in 2019 de zonnebril).
  • Ik vraag Team Kijk maar even regelmatig om feedback of om vragen in te sturen voor een Q&A.

De exacte inhoud van de pakketten vind je hier.

Uit mijn eigen een onderzoekje is gebleken dat de meeste mensen mij steunen omdat ze graag naar mijn video’s kijken en m’n podcasts luisteren. Ze willen iets terugdoen en/of hun waardering op deze manier laten blijken. Geweldig natuurlijk!

Waarom zou ik betalen voor iets wat normaal gratis is?

Ik vind zelf dat goeie ‘content’ (sorry voor het woord) niet gratis hoeft te zijn en ik vind het fijn dat steeds meer mensen dat inzien. We betalen voor boeken, kranten, apps, Netflix en Spotify maar zijn gewend dat podcasts, vlogs en artikelen uit tijdschriften/kranten gratis zijn. Best gek!

Als we er met z’n allen wél een beetje voor betalen kan die ‘content’ alleen maar beter worden. Ik kan dankzij Patreon en Petje.af meer tijd aan m’n video’s besteden, ben minder (uiteindelijk helemaal niet meer) afhankelijk van advertenties en hoef geen ongemakkelijke betaalde samenwerkingen te doen. Ik kan betere spullen kopen of soms een cameramens inhuren. Daar profiteer je als kijker ook weer van!

Te gay voor YouTube
Een extra reden waarom sommige mensen me willen steunen is het feit dat ik veel video’s over LHBTIAQ+onderwerpen maak. YouTube besluit vaak dat die video’s niet geschikt zijn voor alle adverteerders en dan krijg ik veel minder inkomsten via advertenties. Als je lid wordt van Team Kijk maar even zie ik dat ook als aanmoediging om hier tóch video’s over te blijven maken.

“Maar ik ben blut!”
Ik realiseer me dat niet iedereen in een positie is om te betalen voor YouTube dus ik zal er voor zorgen dat de belangrijkste video’s altijd gratis te bekijken zijn. Je kan me bijvoorbeeld ook al helpen door m’n video’s te delen!

Hoeveel kost het om lid te worden?

Vanaf €3 per maand (Level Gold) kun je lid worden van Team Kijk maar even. Er zijn ook uitgebreidere pakketten van €5 (Level Rainbow) en €10 (Level Unicorn). Lees hier alles over de levels.

Het €1-pakket heb ik afgeschaft omdat het veel verwarring en soms frustratie opleverde. Mensen die al €1-lid waren blijven natuurlijk gewoon lid. Iedere bijdrage wordt gewaardeerd!

Op Patreon kan je o.a. betalen met creditcard of PayPal, op Petje.af kun je ook kiezen voor iDeal.

Moet ik het geld zelf iedere maand overmaken?

Nee, het is echt een soort abonnement. Je kan kiezen voor een automatische afschrijving iedere maand, of voor een vooruitbetaling van een jaar (dat scheelt mij maandelijkse servicekosten en op Patreon krijg je dan ook nog 7% korting).

Kan ik ook eenmalig doneren?

Dat kan! Via Petje.af kun je kiezen voor een eenmalige donatie. Daarmee kom je niet automatisch bij Team Kijk maar even dus let op: als je €36 of meer doneert kun je beter kiezen voor Level Gold. Als je kiest voor jaarlijkse betaling heb je geen last van maandelijkse afschrijvingen (via Patreon krijg je dan zelfs een beetje ‘korting’).

Hoeveel leden heeft Team Kijk maar even nu?

Op dit moment (november 2020) zijn er 201 leden. In augustus 2019 waren dat er 150.

Waar vind ik het bonusmateriaal?

Ben je lid via Petje.af? Dan vind je het bonusmateriaal bij Updates. Ben je lid via Patreon? Dan vind je het bonusmateriaal bij Posts. Let op: je moet wel eerst inloggen om het bonusmateriaal te kunnen zien.

Ik stuur je ook regelmatig een e-mail met linkjes naar het bonusmateriaal (hier kun je je ook voor afmelden). Daarnaast is er een vaste afspeellijst op YouTube met bonusvideo’s. Deze is verborgen voor niet-leden.

De podcast vind je openbaar op Spotify en in alle podcast-apps. Niet stiekem luisteren als je geen lid bent hè!

Ik heb geen mail gehad! Wat nu?

Als je de nieuwsbrief niet ontvangt, gaat er wellicht iets mis. Check even of ‘ie is binnengekomen in je spam of ongewenste mail. Zo niet: stuur mij een berichtje, dan zoek ik het uit.

Let op: de nieuwsbrief zit alleen in de pakketten bij de Levels Gold, Rainbow en Unicorn (dus niet bij het voormalige €1-pakket).

Wat doe je met het geld dat je hiermee verdient?

Ik geef het natuurlijk uit aan cocktails, slagroomtaart en kattenspeeltjes. Nee, geintje. Het geld komt binnen op een aparte bankrekening. Ik gebruik het voor drie dingen:

  • Apparatuur of software aanschaffen, zoals nieuwe camera’s, microfoons of plug-ins.
  • Getalenteerde mensen inhuren, zoals cameramensen, fotografen, animators.
  • Mezelf meer tijd geven voor YouTube, omdat ik dankzij Team Kijk maar even steeds minder saaie freelance-klussen hoef aan te nemen.

(Als ik een video maak over kattenspeeltjes koop ik die ook van deze rekening, hoor!)

Hoe zeg ik mijn lidmaatschap op?

Alle info over je account en je betaling vind je op de sites van Petje.af en Patreon (directe links naar Help-artikelen). Ik waardeer het zeer als je me even een berichtje stuurt met een toelichting.

Wat is het einddoel van Team Kijk maar even?

Ik zou het fantastisch vinden als we zo groot worden dat de opbrengst echt een substantieel deel van mijn inkomen zou zijn. Dan zou ik meer en betere video’s kunnen maken, de advertenties helemaal kunnen uitzetten en écht leuke tegenprestaties kunnen maken (ultieme doel: een kerstbal in de vorm van Kai WAAT). Ik zou niet per se willen stoppen met werken ik zou ook nooit de montage of regie van m’n video’s willen uitbesteden.

Naast het financiële aspect van Team Kijk maar even vind ik het ook gaaf als er een beweging onstaat – letterlijk een team waarmee we dingen voor elkaar kunnen krijgen. Als er iets belangrijks is kan ik jullie (of jullie mij) daar op af sturen en maken we samen de wereld een beetje beter. Cool toch!

Staan er ook vieze plaatjes tussen het bonusmateriaal?

Nee, sorry, het is geen OnlyFans. (Deze vraag krijg ik serieus vaak.)