foto: Zora Solange

FAQ

Hieronder vind je de antwoorden op vragen die ik regelamtig krijg. Staat je antwoord er niet bij? Stuur me gerust een berichtje!

Wat is Team Kijk maar even?

Team Kijk maar even is de groep mensen die mij en mijn werk steunen met een maandelijks bedrag. Dat kan via de Amerikaanse site Patreon of via het Nederlandse Petje Af.

Waarom zou ik lid worden van Team Kijk maar even?

De ervaring leert dat de meeste mensen mij steunen omdat ze graag naar mijn video’s kijken en m’n podcasts luisteren. Ze willen iets terugdoen en hun waardering op deze manier laten blijken. Geweldig!

Je krijgt natuurlijk iets terug voor je bijdrage:

  • Ik maak wekelijks een podcast speciaal voor Team Kijk maar even.
  • Soms maak ik bonusvideo’s exclusief voor Team Kijk maar even.
  • Soms krijg je een preview van een nieuwe vlog of kun je een serie al bingewatchen.
  • In de levels Rainbow en Unicorn krijg je Kijk maar even-stickers opgestuurd.
  • In het level Unicorn krijg je één keer per jaar een gezellig kaartje van me.
  • Je krijgt korting op merchandise en kan meedoen aan winacties.

De exacte inhoud van de pakketten vind je hier.

Waarom zou ik betalen voor iets wat normaal gratis is?

Ik vind zelf dat goeie ‘content’ (sorry voor het woord) niet gratis hoeft te zijn en ik vind het fijn dat steeds meer mensen dat inzien. We betalen voor boeken, kranten, apps, Netflix en Spotify maar zijn gewend dat podcasts, vlogs en artikelen uit tijdschriften/kranten gratis zijn.

Als we er met z’n allen wél een beetje voor betalen kan die ‘content’ alleen maar beter worden. Ik kan dankzij Team Kijk maar even meer tijd aan m’n video’s besteden, ben minder afhankelijk van advertenties en hoef geen ongemakkelijke betaalde samenwerkingen te doen. Ik kan betere spullen kopen of soms een cameramens inhuren. Daar profiteer je als kijker ook weer van.

Te gay voor YouTube
Een extra reden waarom sommige mensen me willen steunen is het feit dat ik veel video’s over LHBTQIA+onderwerpen maak. YouTube besluit vaak dat die video’s niet geschikt zijn voor alle adverteerders en dan krijg ik veel minder inkomsten via advertenties. Als je lid wordt van Team Kijk maar even zie ik dat ook als aanmoediging om hier tóch video’s over te blijven maken.

Maar ik ben blut!
Ik realiseer me dat niet iedereen in een positie is om te betalen voor YouTube dus ik zal er voor zorgen dat de belangrijkste video’s altijd gratis te bekijken zijn. Je kan me bijvoorbeeld ook al helpen door m’n video’s te delen.

Hoeveel kost het om lid te worden?

Vanaf €3 per maand (Level Gold) kun je lid worden van Team Kijk maar even. Er zijn ook uitgebreidere pakketten van €5 (Level Rainbow) en €10 (Level Unicorn). Lees hier alles over de levels.

Het €1-pakket heb ik afgeschaft omdat het veel verwarring en opleverde. Mensen die al €1-lid waren blijven natuurlijk gewoon lid of kunnen upgraden voor de extra’s.

Op Patreon kan je o.a. betalen met creditcard of PayPal, op Petje Af kun je ook kiezen voor iDeal.

Waar vind ik het bonusmateriaal en de podcast?

Ben je lid via Petje Af? Dan vind je het bonusmateriaal bij Posts. Ben je lid via Patreon? Dan vind je het bonusmateriaal hier bij Posts. Let op: je moet wel eerst inloggen om het bonusmateriaal te kunnen zien.

Daarnaast is er een vaste afspeellijst op YouTube met bonusvideo’s. Deze is verborgen voor niet-leden, maar zodra je lid wordt krijg je toegang tot de link.

De podcast kun je luisteren in je eigen podcast-app, op YouTube, op Spotify of via je persoonlijke RSS-link. Dat klinkt ingewikkeld, maar is met één klik gefikst. Op Petje Af staat het bij Podcast en de uitleg voor Patreon vind je hier.

Moet ik het geld zelf iedere maand overmaken?

Nee, het is echt een soort abonnement. Je kan kiezen voor een automatische afschrijving iedere maand, of voor een vooruitbetaling van een jaar. Dan krijg je een maand gratis (korting!) en dat scheelt mij maandelijkse servicekosten.

Kan ik ook eenmalig doneren?

Nee, je kan alleen lid worden. Je kan echter opzeggen wanneer je wil, bijvoorbeeld wanneer het bedrag dat je wilde doneren is bereikt.

Wat doe je met het geld dat je hiermee verdient?

Ik geef het natuurlijk uit aan cocktails, slagroomtaart en kattenspeeltjes. Nee, geintje. Het geld komt binnen op een aparte zakelijke bankrekening. Ik gebruik het voor drie dingen:

  • Apparatuur of software aanschaffen, zoals nieuwe camera’s, microfoons of plug-ins.
  • Getalenteerde mensen inhuren, zoals cameramensen, fotografen, animators.
  • Mezelf meer tijd geven voor YouTube, omdat ik dankzij Team Kijk maar even steeds minder saaie freelance-klussen hoef aan te nemen.

(En als ik een video maak over kattenspeeltjes of slagroomtaart koop ik die ook van deze rekening.)

Hoe zeg ik mijn lidmaatschap op?

Opzeggen kan altijd en je hoeft je er niet schuldig over te voelen. Alle info over je account en je betaling vind je op de sites van Petje Af en Patreon. Ik waardeer het wel zeer als je me even een berichtje stuurt met een toelichting, zeker als er iets niet naar wens was.

Wat is het einddoel van Team Kijk maar even?

Ik zou het fantastisch vinden als we zo groot worden dat de opbrengst echt een substantieel deel van mijn inkomen zou zijn. Dan zou ik meer en betere video’s kunnen maken en écht leuke tegenprestaties kunnen maken (ultieme doel: een kerstbal in de vorm van Kai!!). Ik zou niet per se willen stoppen video’s openbaar publiceren en ik zou ook nooit de montage of regie van m’n video’s willen uitbesteden.

Naast het financiële aspect van Team Kijk maar even vind ik het ook gaaf als er een beweging onstaat – letterlijk een team waarmee we dingen voor elkaar kunnen krijgen. Als er iets belangrijks is kan ik jullie (of jullie mij) daar op af sturen en maken we samen de wereld een beetje beter. Dat is de droom!

Staan er ook vieze plaatjes tussen het bonusmateriaal?

Nee, sorry, het is geen OnlyFans. (Deze vraag krijg ik echt vaak!)